Autoritats locals del món en suport al Tractat Vinculant les Nacions Unides

Declaració d’autoritats locals del món en suport al Tractat Vinculant les Nacions Unides sobre empreses transnacionals i drets humans

Al juny de 2014 va tenir lloc una fita històrica en què la necessitat de regular l’acció de les empreses transnacionals va tornar a ocupar un lloc central en l’agenda internacional per a la creació d’un Tractat Vinculant sobre Empreses transnacionals i Drets Humans. El Consell de Drets Humans de les Nacions Unides va establir un Grup de Treball Intergovernamental de composició oberta sobre empreses transnacionals i altres empreses pel que fa als drets humans, per posar fi a les llacunes legals a nivell de sistema internacional dels drets humans, i garantir que les empreses siguin jurídicament responsables de les violacions de drets humans i crims mediambientals que puguin cometre. Anar més enllà dels actuals marcs voluntaris propis de la responsabilitat social corporativa suposa un pas important per aconseguir un sistema econòmic global que afavoreixi els drets de les comunitats i persones i el seu benestar i per acabar amb la impunitat de les corporacions transnacionals.

Per donar suport que se segueixi amb les negociacions al voltant del nou instrument a les Nacions Unides, les persones sotasignants, com a autoritats locals, alcaldes, alcaldesses, regidors, edils i regidors / es del món:

 1. Subratllem que el nostre planeta necessita el Tractat Vinculant per mitigar les conseqüències injustes de la globalització sense regulació, que ha generat asimetries de poder entre estats, comunitats, ciutats, consells municipals, individus i corporacions en termes de la protecció dels drets humans, especialment en les regions més empobrides de la planeta.
 2. Celebrem, per tant, la iniciativa del Equador i Sud-àfrica, així com els esforços d’altres estats que estan donant suport al procés cap a l’establiment d’un Tractat Vinculant per aturar la impunitat d’empreses transnacionals durant les fins ara cinc Sessions del Grup de Treball Intergovernamental de composició oberta (OEIGWG) entre 2015 i 2019.
 3. Donem la benvinguda al procés obert i participatiu que està sent desenvolupat pel Grup de Treball en el qual no només s’han involucrat Estats, sinó també organitzacions internacionals, organitzacions de la societat civil, parlamentari / es, persones afectades, acadèmics i altres actors rellevants.
 4. Destaquem que el futur Tractat hauria de crear mecanismes que enforteixin tant els sistemes jurídics nacionals com la cooperació i el monitoratge internacional, amb la finalitat de reforçar la responsabilitat jurídica estatal i de proveir, a les comunitats afectades, accés a la reparació i prevenir-la de violacions dels drets humans derivades de les operacions d’empreses transnacionals o de la seva repetició. Destaquem la necessitat de normes vinculants que protegeixin els drets humans i el medi ambient, i garanteixin l’assumpció de responsabilitats per part de corporacions mitjançant, entre altres mitjans, obligacions legalment aplicables.
 5. Insistim que aquest Tractat ha d’abordar les preocupacions de les persones treballadores derivades de les violacions de drets laborals perpetrades per empreses transnacionals en les cadenes de valor globals, assegurant que els estats siguin també responsables per les violacions que s’originen en els seus països i produeixen dany més enllà de les seves fronteres. Compartim el punt de vista de la Confederació Sindical Internacional, que afirma que la implementació dels estàndards laborals és una condició sine qua non per reequilibrar la balança entre els drets dels inversors, altament privilegiats, i els drets humans, incloent els drets laborals.

Instem, per tant, als Estats -i a organitzacions regionals- a involucrar-se activament en aquest procés de les Nacions Unides i a treballar per l’establiment d’un instrument internacional efectiu i legalment vinculant que permeti regular les activitats de les empreses transnacionals i altres empreses en el dret internacional dels drets humans, així com garantir que la dignitat de les persones, prevista pels drets universals polítics, econòmics, socials i culturals, tingui prioritat sobre els beneficis privats i per a assegurar la protecció del nostre planeta.

 

Apoye el Tratado Vinculante sobre Empresas y Derechos Humanos

  First signatories

  Ada Colau
  Mayor of Barcelona (Spain)
  Musa Hadid
  Mayor of Ramallah (Palestine)
  Michèle Rubirola
  Mayor of Marseille (France)
  Willy Demeyer
  Mayor of Liege (Belgium)
  Jeanne Barseghian
  Mayor of Strasburg (France)
  Sahra Mirow
  Member of the City Council of Heidelberg (Germany)
  Christophe Teisseire
  Member of the City Council of Paris (France)
  Nuria Parlon
  Mayor of Santa Coloma de Gramenet (Spain)
  Eric Piolle
  Mayor of Grenoble (France)
  Idoia Buruaga
  Mayor of Elorrio (Basque Country, Spain)
  Danielle Dambach
  Mayor of Schiltigheim, Delegate President of the Eurometropolis of Strasbourg (France)
  Iago Martínez
  City Council Member of A Coruña (Spain)
  Anne Vignot
  Mayor of Besançon (France)
  Emmanuelle Pierre-Marie
  Mayor of XII District of Paris (France)
  Lluïsa Moret i Sabidó
  Mayor of Sant Boi de Llobregat (Spain)
  Léonore Moncond’huy
  Mayor of Poitiers (France)
  Martine Aubry
  Mayor of Loos-en-Gohelle (France)
  Alde Harmand
  Mayor of Toul (France)
  Patrice Leclerc
  Mayor of Gennevilliers (France)
  Jean-François Caron
  Mayor of Loos-en-Gohelle (France)
  Guy Dallard
  Mayor of Dornas (France)
  Henri Bouchet
  Mayor of St Martin le Colonel (France)
  Marc Gricourt
  Mayor of Blois (France)
  Bertrand Kling
  Mayor of Malzéville (France)
  Bernd Zieger
  Member of the City Council of Heidelberg (Germany)
  Zara Dilan Kiziltas
  Member of the City Council of Heidelberg (Germany)
  Maryse Caujolle
  Member of the City Council of Blagnac (France)
  Marie-Pierre Bes
  Member of the City Council of Blagnac (France)
  Xavier Normand
  Mayor of Castanet-Tolosan (France)
  Dominique Gambier
  Mayor of Dévile lès Rouen (France)
  Pascal Legoux
  Member of the City Council of Chatenoy le Royal (France)
  Dominique Poinsard
  Member of the City Council of Champforgeuil (France)
  Mourad Laoues
  Member of the City Council of Chalon-sur-Saône (France)
  Françoise Verjux-Pelletier
  Departmental councilor of Saône et Loire (France)
  Marie-Noelle Le Carrer
  Deputy Mayor of Givry (France)
  Christine Leclercq
  Mayor of Mont Saint Aignan (France)
  Annie Sassignol
  Mayor of Champforgeuil (France)
  Philippe Brugère
  Mayor of Meymac (France)
  Nathalie Appéré
  Mayor of Rennes (France)
  Johanna Rolland
  Mayor of Nantes (France)
  Joël Bigot
  Mayor of Petit Couronne (France)